Skip to main content

Gyakran ismételt kérdések

K

Mi az a lineáris és nemlineáris fókuszállítás?

V

A lineáris és nemlineáris fókuszállítás a tükörnélküli fényképezőgépekhez tervezett objektívek (DN jelöléssel ellátott objektívek) esetében alkalmazott fókuszbeállítás típusok, amelyek a kézi fókuszbeállítás során a fókuszlencse és a fókuszgyűrű szögsebessége közötti kapcsolat viszonyában térnek el egymástól.
Nemlineáris fókuszállítás esetén a fókuszpont mozgatásának sebessége függ a fókuszállító gyűrű forgatási sebességétől.
Lineáris fókuszállítás esetén a fókuszgyűrű egységnyi forgatásakor a fókuszpont elmozdulása is állandó mértékű, függetlenül attól, hogy a fókuszgyűrű milyen sebességgel forog.

Nemlineáris fókuszállítás alkalmazásakor a fókuszgyűrű gyors mozgatása nagyobb fókuszpont változást eredményez, mintha a fókuszgyűrű ugyanakkora mértékben, de lassabban forogna el. A fókuszgyűrű forgatási sebességének változtatása egyszerre teszi lehetővé a fókusztávolság gyors, valamint precíz mozgatását. Hátrányként jelentkezik viszont, hogy nehéz előre megjósolni, hogy a kiválasztott forgatási sebesség a fókuszpontot pontosan milyen mértékben mozgatja el.

Lineáris fókuszállítás kiválasztásakor a fókuszpont mozgatási sebessége állandó, függetlenül attól, hogy a fókuszállító gyűrű milyen sebességgel mozog. Lineáris fókuszbeállítás esetén a mozgatás sebességét a kamera menüjében lehet változtatni. Ha a mozgatási sebesség gyors, akkor a fókuszgyűrű kis elforgatásának hatására is gyorsan változik a fókusz, és a precíz beállítás nehezen kivitelezhető. Ha a mozgatási sebesség lassú, akkor a fókuszgyűrű gyors mozgatásának hatására is lassan mozog a fókuszpont, ami rendkívül pontos beállítást tesz lehetővé. Ugyanakkor az objektív általános használata lassabb lesz, mert a nagyobb fókusztávolság mozgatások több időt vesznek igénybe.

A kompatibilis objektívek esetében választani lehet lineáris és nemlineáris fókuszállítás között.
A kompatibilitási listát az alábbi táblázat tartalmazza.
Lineáris fókusz funkcióval rendelkező objektívek

Létrehozva:
Frissítve: